Ny energipolitik behövs!
Tisdag 25 januari 2022
Vi har en energikris med chockhöjda elpriser som drabbar många hårt. Företag tvingas dra ner på sin verksamhet på grund av de skenande elpriserna. När energiöverenskommelsen beslutades 2016 varnade vi Liberaler för konsekvenserna av överenskommelsen. Syftet var att kraftigt subventionera vindkraft på bekostnad av kärnkraften för att marknaden inte skulle anse det lönsamt att investera i kärnkraft. Idag kan vi se konsekvensen av detta olycksaliga beslut. Vi har elbrist i södra Sverige och ett instabilt elnät som är beroende av väder och vind.
Regeringen kallar vindkraften för miljövänlig. Vi har svårt att se det. Vindkraftverken tillverkas i Kina i stora fabriker som drivs av kolkraftverk. Vi köper dem där för att det är billigt. De fraktas på stora fartyg till Sverige. Vindkraftverken kräver mycket plast och mycket betong. För att minska koldioxidutsläppen väljer ansvariga politiker istället att gräva ner tusentals ton betong i jorden, att tillverka tusentals ton plast som inte kan återvinnas. För att industriparkerna ska kunna byggas krävs kalhyggen och skövling av stora skogsområden som skadar naturen, den biologiska mångfalden och djurlivet.
Människor som är emot att få en vindkraftpark vid husknuten känner ofta en total maktlöshet. Regeringens stora satsning på vindkraft har bidragit till att lagar och regler som underlättar etableringen har beslutats. Vindkraften har en egen gräddfil, egna lagar och regler och egna forskningspengar. Alla myndigheter har order att sätta vindkraften främst. Regeringens tydliga mål för vindkraften påverkar till och med rättsväsendet. Den enda vägen för människor att påverka en vindkraftsetablering i deras närområde är att förmå lokala politiker att använda det kommunala vetot. Men regeringen gör allt för att bemöta vindkraftslobbyns krav. Den försökte till och med avskaffa det kommunala vetot men tvingades backa. Istället föreslår regeringen att påverkan på vindkraftsprojekt ska in väldigt tidigt i planeringsarbetet, redan när kommunen fastslår översiktsplaner. I realiteten innebär detta att människor i kommuner som saknar uppdaterade översiktsplaner och som inte på ett tidigt stadium förstår konsekvenserna av stora vindkraftsetableringar kommer att köras över.
När SKR hanterade remissvaret från utredningen krävde vi från L tillsammans med M och KD att försvagningen av det kommunala vetot stoppas, för det är en olycklig utveckling som också kommer leda till ökat förakt mot vindkraftsindustrin. Tyvärr ansåg en majoritet bestående av de rödgröna partierna och Centerpartiet att det är bättre att försvaga det kommunala vetot. Den politiska taktlösheten måste brytas, vindkraftsmotståndet är en av Sveriges största folkrörelser på grund av politikens oförståelse för de känslor av vanmakt som uppstår vid stora exploateringar.
För oss är valet enkelt, elskatten måste sänkas, samtidigt kräv en energimix av vatten, sol, vind och kärnkraft. Rätten att säga nej mot icke önskvärda etableringar av vindkraftsparker måste förstärkas, inte urholkas!
Lotta Gröning Riksdagskandidat för Liberalerna i Norrbotten
Hendrik Andersson Ordförande för Liberalerna i Norrbotten
Pär Löfstrand Kommunalråd Östersund, Förbundsordförande Jämtland/Härjedalen