Kandidatpresentation Maja Nilsson
EU-valet 2024
Onsdag 13 mars 2024
Maja Nilsson, 18 år
Plats 41 på EU-listan
Berätta om dig själv.
Jag heter Maja Nilsson. Jag är född och uppvuxen i en liten by utanför Kalix. Jag studerar andra året på naturvetenskapsprogrammet. På min fritid tycker jag om att åka längdskidor, gymma, spendera tid med nära och kära. Jag trivs bra i naturen och spenderar gärna min fritid utomhus.
Vad har du för vision för EU om 10 år?
Min vision för EU om tio år är ett starkt samarbete som aktivt utvecklas för att tillsammans lösa aktuella svårigheter. Jag hoppas på att se att fler länder anslutit till Euron för att underlätta handeln. Jag vill se ett EU som tagit stora kliv i rätt riktning för att lösa klimatkrisen.
Vilka är dina viktigaste politiska frågor?
Klimatet – samtliga EU länder behöver minska sina utsläpp. Tillsammans kan vi ta beslut som kommer gynna oss och framtida generationer.
Jämställdhet – jag vill se ett EU där män och kvinnor föds med samma möjligheter. Ett EU där kvinnor och män kan gå trygga på gatorna.
Cirkulär ekonomi – EU måste stifta lagar som gynnar återvinning. Högre mål och krav. EU ska inte bidra med livsfarliga ”lekplatser” av metallskräp i u-länder.
Om du blir vald, vilket utskott skulle du vilja sitta i?
Miljö- och jordbruksutskottet eller socialutskottet. Vårdfrågor och miljöfrågor ligger mig nära hjärtat.
Varför valde du att engagera dig politiskt?
Jag valde att engagera mig politiskt för att jag alltid haft ett samhällsintresse. Jag har alltid tyckt om att diskutera aktuella händelser med nära och kära, höra deras åsikter, se om jag kan ändra dessa. Inför ett skolval i åk 6 läste jag på om ideologier och liberalismen var klockren för mig.
Var någonstans skulle du placera dig på en politisk höger-vänster-skala?
Jag skulle placera mig själv lite olika beroende på politisk fråga. Jag är ganska långt åt höger. Med undantag för narkotikapolitik, där jag är mer “klassisk folkpartist”. Exempelvis tycker jag att systembolagets monopol är bra.
Vem är din politiska förebild?
Milton Friedman för hans synsätt när det gäller idéer. Friedman var inte rädd att bli ifrågasatt utan såg omprövningen som gynnsam för utveckling. John Locke för hans människosyn. “Tabula rasa – tomt blad”, jag anser att hans optimistiska människosyn att människan är kapabel, är eftersträvsam.